Aromatyczny krem z dyni z czosnkiem niedźwiedzim

Aromatyczny krem z dyni z czosnkiem niedźwiedzim i fetą
Podziel się!
Sezon dyniowy mamy dawno za sobą, a sam krem z tego zacnego, niskokalorycznego warzywa  kojarzy się bardziej z ponurymi, chłodnymi jesiennymi daniami niż z wiosną, która coraz odważniej wkracza do naszego życia. Jednak z racji tego, że mamy już kwiecień, który plecie oraz niespodziewanego opadu śniegu w świąteczne dni gdzieniegdzie (tudzież przenikliwe, zimne wiatry), pomyślałem, iż dobrze byłby trochę się rozgrzać i przywołać jeden z smaków kojarzonych z grudniowymi świętami – smak i aromat mandarynki. I tak jak zima przebrzmiała echem, tak też mandarynka poczuła magię upływającego czasu.

Jednym słowem – zeschła się trochę. Nie przeszkodziło jej to jednak zagrać główne skrzypce w przygotowywanym daniu. Staruszka, ale z charyzmą.

A dynia? Coś mi się zdaje, że robi się ponadczasowa i można ją spotkać przez cały rok w stoiskach. Może dlatego – przynajmniej jak podaje Wikipedia, iż rzadko jest hodowana w Polsce, a wszędzie gdzie nas nie ma jest cieplej. A dynia lubi ciepło. Chociażby w okresie między późną jesienią, a wczesną wiosną.

Uszczknijmy trochę zatem z ciepła, które zgromadziła i przekształćmy w aromatyczny i pożywny krem pełen antyoksydantów oraz przeciwutleniaczy. Dziewczyny, wiecie że to oznacza pozytywny wpływ na stan skóry? Panowie, abyście nie poczuli się dyskryminowani – na was też podziała. Jakkolwiek by to nie wybrzmiało, pora do kuchni postać przy garach.

Każda szanująca się zupa (i nie tylko) zaczyna się od… wywaru. I jest to najprostsza  zaraz po wodzie na herbatę i kanapce z masłem, rzecz do zrobienia w kuchni. Słyszałem też o innych, ale nie są one przedmiotem tego wywodu.

Wywar warzywny

Porcji/Ilość 1,5 litra
Czas przygotowania
20m
Czas gotowania
40m

Składniki

  • 3
    duże cebule
  • 1
    średni por
  • 2
    łodygi selera naciowego
  • 6
    marchwi
  • 1
    główka czosnku
  • 1 łyżeczka
    ziaren białego pieprzu
  • 1
    liść laurowy
  • 5
    ziaren ziela angielskiego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego stragonu
  • kilka gałązek świeżego kolendry
  • kilka gałązek świeżego bazylii
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 200 mililitrów
    wytrawnego białego wina
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy

Krok po kroku

  1. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na większe kawałki. Główkę czosnku przekrawamy na pół. Dokładamy do tego ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Całość zalewamy 2 litrami zimnej wody.
    Połowę świeżych ziół umieszczamy w specjalnym woreczku lub koszyku zanurzamy w wodzie.
    Każdą cebulę z osobna opalamy na palniku gazowym (lub gdy posiadamy jedynie kuchnię elektryczną/indukcyjną - ręczną opalarką gazową) i umieszczamy w garnku.

  2. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez minimum 20 minut. Osobiście wolę przetrzymać całość przynajmniej godzinę by wywar był jak najbardziej esencjonalny.

  3. Zdjąć wywar z ognia i dodać do niego resztę świeżych ziół oraz wino.

  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz zagotować całość.

  5. Zamieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie przecedzić przez sitko.

Wywar drobiowy

Porcji/Ilość 2,5 litra
Czas przygotowania
30m
Czas gotowania
1h 0m

Składniki

  • 1
    porcji rosłowej z kury
  • 1
    porcji rosołowej z indyka
  • 3 sztuki
    średnia marchew
  • 2 sztuki
    średnia pietruszka
  • 1/4
    średniego selera
  • 2
    łodygi selera naciowego
  • 1
    średnia czerwona cebula
  • 1
    większa szalotka
  • 1
    główka czosnku
  • 1/2
    łodygi pora
  • 3
    liście laurowe
  • 5
    ziaren ziela angielskiego
  • 5
    goździków
  • 1
    gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka
    ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 szczypty
    soli
  • 2
    gałązki świeżego rozmarynu
  • 2
    gałązki świeżego tymianku
  • 250 mililitrów
    białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki
    oliwy cytrynowej

Krok po kroku

  1. Porcje rosołowe oczyścić w razie potrzeby i wypłukać pod zimną bieżącą wodą.
    Podzielić na dwie części.

    Rozgrzać piekarnik do 180 °C.

  2. Jedną umieścić na blasze lub na folii aluminiowej wyłożonej na kratce z piekarnika. Możemy dodać połowę warzyw korzennych

    Skropić wszystko odrobiną oliwy, delikatnie oprószyć solą i piec w piekarniku około 30–40 minut.

  3. Drugą część umieścić w garnku z zimną wodą i powoli gotować. Szumować od czasu do czasu szarą pianę. Dodać trochę soli i zebrać pojawiającą się białą pianę.

  4. Dodać do wody z mięsem pokrojone wzdłuż warzywa korzenne oraz por (biała część).
    Obie cebule opalić na palniku i umieścić w garnku. Główkę czosnku przeciąć w poprzek i wraz z przyprawami dodać do reszty.

    Zioła i przyprawy najlepiej umieścić w specjalnym koszyku lub woreczku do gotowania. Ułatwi to nam późniejsze wyławianie.

  5. Całość gotujemy około 40–60 minut.

    W międzyczasie dodajemy wyciągnięte z piekarnika mięso i warzywa.

  6. Wyciągam z garnka wszystkie części stałe oraz przyprawy i w razie potrzeby przecedzamy przez drobne sito.

  7. Dodajemy wino i zagotowujemy całość.

    W zależności od upodobań doprawić solą i pieprzem, jednak jeśli ma to być bazą do innych zup lepiej tę część pozostawić na później.

Poszło łatwo. Mamy wywar. Dalej nie będzie trudniej. Praktycznie samo się zrobi.

Krem z pieczonej dyni

Porcji/Ilość 5-6 osób
Wyposażenie
blender
Czas przygotowania
20m
Czas gotowania
45m

Składniki

  • 1
    większa dynia piżmowa
  • 4
    średnie marchewki
  • 3
    średnie bataty
  • 1
    głowka czosnku
  • 1
    średnia, biała cebula
  • 1
    mandarynka
  • korzeń imbiru
  • 1 litr
    wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 400 mililitrów
    mleczka kokosowego
  • 6
    gałązek świeżego tymianku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • oliwa cytrynowa
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Krok po kroku

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 °C

  2. Dynię (850 – 1000 g) obieramy ze skóry, czyścimy z gniazda nasiennego i kroimy na 2 cm plastry.
    Warzywa korzenne obieramy i kroimy na ćwiartki. Z cebulą robimy identycznie.
    Całą główkę czosnku przekrawamy w poprzek.
    Imbir obieramy ze skórki - najlepiej przy pomocy brzegu łyżeczki. Mandarynkę zostawiamy w całości.

    Wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i przekładamy świeżymi ziołami. Wstawiamy do nagranego piekarnika na 45 – 60 minut, aż warzywa będą miękkie.

  3. Upieczone warzywa wraz z mandarynką umieszczamy w garnku. Czosnek wysupłując ząbki z otulających je łusek. Zalewamy całość wywarem do 2/3 wysokości warzyw i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Blendujemy wszystko na gładką masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dodajmy niewielką ilość bulionu. Zagotowujemy.

  5. Na koniec dodajmy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy jednocześnie podgrzewając by nie doprowadzić do wrzenia.

A jak to cudo podać? Z tym co najlepiej się komponuje: ziarna dyni, słonecznika i siemię lniane. Idealnie zagra tutaj olej z pestek dyni, a słodki smak lekko złamie słonawa feta.

By jednak nadać daniu trochę wiosennego wyrazu – wykorzystałem dostępny przez tą jedyną, krótką chwilę czosnek niedźwiedzi. Oczywiście w świeżej formie. Zapewne uważniejsi dostrzegli na talerzu przebijające spod czosnku kawałki ziemniaków (gotowanych na parze, lekko podwędzonych na sianie). Cóż… przy takich kształtach i kolorach musiałem pobawić się formą i dodatkami.

Aromatyczny krem z dyni z czosnkiem niedźwiedzim i fetą
Aromatyczny krem z dyni z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

More about Adam

Urodził się bo nie miał innego wyjścia. Od lat najmłodszych ciągnęło go w kierunku grafiki i reklamy. Jedno interdyscyplinarne ciało, miłośnik dobrej i niekonwencjonalnej kuchni, kompozytor kolorów, smaków, rozważny marzyciel, pasjonat technologii, fotografii zarówno tej nie- jak i ożywionej.

Jest tylko człowiekiem - mieszanką dobra i zła, klasztornej ciszy i najczystszego hedonizmu...

Discover more from Grafik Od Kuchni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading