Podziel się!
Zapytacie – dlaczego brzydal? Na targach, w sklepach i supermarketach widzimy ładne, krągłe niczym… dobra – przystopujmy na tym… pomidory. Mienią się kolorami, wabią odmianami, lecz niekiedy nie pachną pomidorem. Fakt – czasami kupuję i takie, na szybko – byleby było na kanapki. Jednak gdy chodzi o przygotowanie przetworów od kilku lat wybieram się do nieodległych Stanisławic (w powiecie Bocheńskim) i zaopatruję się u pewnego gospodarza.
Okazałe może nie są. Pod względem wyglądu – brzydale! Małe, nieforemne, mało mięsiste acz pełne soku.
Jednakże ten zapach i smak jaki oferują – obłędne. Musicie uwierzyć na słowo!
Przeważnie przemieniam je na sok pomidorowy, małe pomidorki w sosie własnym lub lekko pikantnym, no i oczywiście – na ketchup. Może nie tak gęsty jak te kupne, może nie o tak nasyconym kolorze, ale za to o takim smaku jaki lubię.
Zatem zaczynajmy…
Ketchup
Składniki
Krok po kroku
Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą w miseczce i dajemy im nacieszyć się suchym otoczeniem aż do trzeciego kroku.
By uwolnić pełen bukiet przyprawy ziarniste możecie ugnieść w moździerzu lub lekko podprażyć na patelni.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem. Poprzednimi laty pomidory przepuszczałem przez maszynkę do tychże, pojawiającą się w sklepach i na straganach w okresie nasilonego przetwórstwa domowego. Jednak w tym roku całość wycisnąłem w wyciskarce wolnoobrotowej, blendując "odpad" z odrobiną soku i przecierając całość przez drobne sito. Nic nie może się zmarnować! : )
Dodajemy olej. Gotujemy około 2-3 godziny.Następnie warzywa miksujemy, ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy oraz ocet i gotujemy przez około godzinę.
Najlepiej, abyście mieli na wyposażeniu wysoki garnek, ponieważ gorący ketchup mocno bulgocze. Podczas podgrzewania należy dość często mieszać.Kiedy ketchup zgęstnieje, przecieramy go przez sito, gorący przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy (na sucho, tudzież na mokro).
Otrzymany ketchup wyszedł dość rzadki, ale to z racji użytych pomidorów. Niestety obecne wyposażenie kuchni nie pozwoliło mi na powolną redukcję w celu uzyskania gęściejszej pulpy. Jednak kolejny czas na przerabianie już za rok i wtedy spróbuję.
Warto pamiętać
Do przetworów tego typu należy używać warzyw, które są mięsiste, zawierają dużo suchej masy. Idealnie do tego nadają się pomidory pomidory Kmicic lub Limo.
Dzięki powyższemu przepisowi przygotujecie czystą formę. Osobiście – bardzo lubię wędzony posmak, dlatego zwiększam niemalże trzykrotnie ilość wędzonej papryki, dodaję paręnaście kropel ekstraktu wędzarniczego a czasami pozwolę sobie na dodanie odrobiny whisky i średnio prażonych czipsów dębowych w ostatnim etapie gotowania. Te ostatnie możecie znaleźć w marketach w alejkach z akcesoriami do produkcji win. Swoje bodajże zakupiłem w sieci Leroy Merlin.
Niech smak będzie z Wami!