Tattie scones - Szkockie placki ziemniaczane – Grafik Od Kuchni Tattie scones - Szkockie placki ziemniaczane – Grafik Od Kuchni

Tattie scones – Szkockie placki ziemniaczane

Porcji/Ilość 2 osób
Czas przygotowania
5m
Czas gotowania
3m

Składniki

  • 250 gram
    ugotowanych ziemniaków
  • 60 gram
    mąki pszennej
  • 3 łyżki
    stopionego masła
  • 1/2 łyżeczka
    soli
  • 1-2 łyżka
    oleju rzepakowego do smażenia

Krok po kroku

  1. Ziemniaki, najlepiej mączyste, musimy ugotować do miękkości i utłuc na gładką masę za pomocą tłuczka lub przecisnąć przez stosowną praskę.
    Doskonale nadadzą się pozostałe z wczorajszego obiadu ziemniaki.

  2. Masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. Najwygodniej umieścić tłuszcz w kubku i wstawić do mikrofali na 1:30–2:00 przy mocy 750–600W.

    Dodajemy masło wraz z solą oraz mąką pszenną i wyrobić na jednolitą masę. Masa powinna być plastyczna, nie kleić się nadmiernie do dłoni. Nie powinna też być zbyt sucha.

    Ilość mąki, jakiej użyjemy, zależy od mączystości ziemniaków, więc najlepiej dodawajcie ją partiami.

  3. Masę dzielimy na kulki i formujemy z każdej kulki cienki placek na obsypanej mąką stolnicy/desce.

  4. Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie na minimalnej ilości oleju smażymy tattie scones z obu stron, aż będą złoto brązowe.

Opinie

  1. Małgorzata Paluszkiewicz

    ()

    Przepyszne. Polecam do zrobienia. Wzięłam pół na pół mąkę pszenną i orkiszową. Nie podsypywałam mąką podczas kształtowania placków żeby się nie przypalała na patelni. Placki podałam z sosem czosnkowym i surówką z białej kapusty.

Leave a Reply