Zimna wiśnia

Zupa owocowa najlepiej smakuje na zimno
Podziel się!

Uwielbiam ten okres w roku. Wysyp owoców, warzyw. Barw i zapachów. Nawrót wspomnień z dzieciństwa, kiedy to kończył się rok szkolny i można było rozpocząć wakacje na wsi – krainie dobroci, naturalnych i prostych smaków. Pierwsze owoce pestkowe zrywne z drzew, jagody zbierane w lesie bez obawy o złapania kleszcza. Takim właśnie wspomnieniem jest zupa owocowa. Kwaśno-słodka, wiśniowa.

Początek lipca jest  tym roku wyjątkowo upalny. Człowiek traci apetyt, spożywanie ciepłych dań zniechęca i jedynie coś chłodnego może pomóc w takiej sytuacji. W jednym z poprzednich wpisów pojawiło coś na lekko słono, więc by to zbalansować – trzeba sięgnąć słodycz. Wspomnianą wcześniej zupę owocową.

Zupa wiśniowa

Porcji/Ilość 4 osób
Czas przygotowania
15m
Czas gotowania
30m

Składniki

  • 1 kilogram
    wiśni
  • 250 gram
    jagód
  • 2-4 łyżki
    cukru brązowego
  • 1
    opakowanie kisielu malinowego lub wiśniowego

Krok po kroku

  1. Wiśnie myjemy, osączamy na durszlaku i następnie drylujemy. Wkładamy do garnka zalewając 1 litrem zimnej wodą i zagotowujemy. Wsypujemy cukier - na początku 2 łyżki i w miarę potrzeby i predyspozycji smakowych dosypujemy go więcej. Dużo zależy od tego jak słodkie są owoce. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut.

  2. Jagody myjemy - najlepiej wykorzystać do tego durszlak umieszczony w misce o porównywalnym rozmiarze. Raz, że pod bieżącą wodą pozbędziemy się pozostałości z lasu jak i liści borówki. Odsączamy i przesypujemy do garnka z gotującymi się wiśniami. Całość gotujemy około 5 minut.

  3. Opakowanie kisielu rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody (około 100 ml) i wlewamy do zupy. Całość zagotowujemy mieszając od czasu do czasu.

    Opcjonalnie zamiast kisielu możemy użyć mąki ziemniaczanej w ilości 1 łyżka stołowa.

Baza jest gotowa. Jako, iż lubię by zupa – nawet tak deserowa jak opisywana w tym wpisie, była treściwa musimy ją jakoś zagęścić. Spotykałem się różnymi wariacjami by owe zagęszczenie zrealizować. Można zwiększyć ilość kisielu. Można wzbogacić o twardszą w konsystencji wkładkę.

Kluski lane. Makaron taki, śmaki i owaki. Ba. Nawet ryż. O zgrozo! Osobiście wolę wariant pierwszy, prawie taki sam jak zapamiętałem z dzieciństwa. Prawie, gdyż wzbogaciłem to o cynamon. Niekiedy dosypuję do środka świeżej, drobno pokrojonej mięty.

Skoro baza jest jeszcze na gazie, przygotuję kluski.

Cynamonowe lane kluski

Czas przygotowania
5m
Czas gotowania
10m

Składniki

  • 2 sztuki
    jajka
  • 3 łyżki
    mąki pszennej
  • 1-2 łyżeczka
    cynamonu
  • 1 szczypta
    soli

Krok po kroku

  1. Jajka wbijamy do miseczki. Rozbijamy widelcem lub trzepaczką i stopniowo dodajemy mąkę aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste dodajemy odrobinę wody.

  2. Doprawiamy masę cynamonem oraz odrobiną soli.

  3. Masę wlewamy cienkim strumieniem wprost do zupy. Gotujemy po minucie, dwóch.

I w sumie tyle. Prosto. Szybko. Tanio.

Najlepiej zjeść zupę schłodzoną do temperatury pokojowej, jednakże w czasach kiedy klimat się ociepla proponuję wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.

Jeszcze tylko kleks z kwaśnej, gęstej śmietany.
Liść mięty.
Witaj wspomnienie dzieciństwa!

More about Adam

Urodził się bo nie miał innego wyjścia. Od lat najmłodszych ciągnęło go w kierunku grafiki i reklamy. Jedno interdyscyplinarne ciało, miłośnik dobrej i niekonwencjonalnej kuchni, kompozytor kolorów, smaków, rozważny marzyciel, pasjonat technologii, fotografii zarówno tej nie- jak i ożywionej.

Jest tylko człowiekiem - mieszanką dobra i zła, klasztornej ciszy i najczystszego hedonizmu...

Discover more from Grafik Od Kuchni

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading