Podziel się!
Też macie niekiedy tak, że trafiacie składniki, które są idealnym połączenie smaków? I na dodatek nie wymagają większych nakładów pracy? Czyli kolejna pozycja z cyklu tanio, szybko i dobrze.
I chciałbym w ten sposób pokazać, że grafik jada nie tylko „stejki” i trufle z płatkami ze złota, ale i najzwyklejsze buły z serem, i kaszanki i takie dania jak to.
Dzisiejszym bohaterem będzie dynia piżmowa. Co prawda bliżej jest do kolejnego sezonu na dynie, niż do minionego jednak gdzieniegdzie w sklepach można ją spotkać. Więc jeśli nie uda się Wam jej teraz zakupić, to nie załamujcie rąk i zapiszcie sobie ten przepis na przyszłość. Będzie jak znalazł.
Na jej korzyść przemawia to, że praktycznie można ją jeść na surowo. A jeśli ktoś ma opory – wystarczy ją przez chwilę zamarynować w oliwie, odrobinie octu i soli. Okaże swoją piękno smaku w postaci dodatku chociażby do deski serów.
Dynia piżmowa idealnie nadaje się do dań makaronowych i w takiej postaci ją zaserwuję.Ma słodki, lekko orzechowy smak. Idealnie się zgra z obecnym sezonowym warzywem, szparagami. Po raz kolejny pada przymiotnik „idealny”. I nie bez powodu.
Nasz bohater jest też doskonałym źródłem potasu i witaminy B6. Zatem dynię piżmową powinny jeść osoby o obniżonym nastroju, o skołatanych nerwach. Reasumując: jest Wam źle i czujecie niepokój? Wcinajcie dynię 🙂
Nie przedłużając i tak niedługiego tym razem wstępu. Pora na gotowanie.
Pappardelle z dynią
Składniki
Krok po kroku
Pappardelle należy ugotować według wskazań na opakowaniu. Gotujemy al dente i odcedzamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki masła i oliwę cytrynową. Następnie podsmażamy na niej cebulę czerwoną pociętą na plastry.
Następnie po kolei: groszek, szparagi, szpinak, czosnek pocięty w plastry, pokrojoną w średnią kostkę dynię.
Na końcu dodajemy makaron i kolendrę.
Można wyłożyć na talerz i przed podaniem okrasić odrobiną soli wędzonej.
Nie powiedziałem w sumie o najważniejszym. Poza solą użytą do ugotowania makaronu i tą wędzoną do podkręcenia smaku nie są potrzebne żadne inne przyprawy.
Wszystko komponuje się idealnie. Do tego tanio, szybko i dobrze.