Dressing rosyjski

17 lutego 2018
Czas przygotowania
10m

Ciekawostka. Wbrew nazwie dressing rosyjski pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, a nie z Rosji.
Autorem tego dressingu był niejaki James Colburn, który w pierwotnej wersji nazwał go rosyjskim majonezem.

Obecnie sos ten składa się z mieszanki majonezu, keczupu, chrzanu, papryczki, młodej cebulki i przypraw. Pod względem składu przypomina francuski sos Catalinę, który świetnie nadaje się na dodatek do sałatek, kanapek. Niekiedy stosowany jest jako marynata do mięs.

Dressing rosyjski stosuje się do sałatek, hamburgerów, kanapek. Jest składnikiem kanapki Reuben z pastrami.

Zielone ciasto z mikrofali

16 lutego 2018
Porcji/Ilość 4 osób
Wyposażenie
jednorazowe kubki papierowe
blender z pojemnikiem do szatkowania
kuchenka mikrofalowa
Czas przygotowania
5m
Czas gotowania
3m

Zupa cebulowa

20 stycznia 2018
Porcji/Ilość 4 osób
Czas przygotowania
15m
Czas gotowania
1h 0m